Защото здравето има значение

Защото здравето има значение


Проект: CSR кампания за безплатни прегледи за гръбначни заболявания - част от  социалната образователна кампания за превенция на здравето сред децата

Клиент: Американска клиника за гръбначни заболявания

Партньори:  Столична Община и Сдружение „Спорт, превенция и здраве“

Период на обслужване: декември 2016 - май 2017

Основна мисия: Ранна диагностика на гръбначни асиметрии при подрастващи

Прегледани бяха общо 240 деца от шест столични училища - 22-ро СУ „Георги С. Раковски",  88-мо СУ "Димитър Попниколов", 55-то СУ "П. Каравелов", ЧСОУ "Свети Георги", ЧСОУ ДРИТА и 85-то СУ "Отец Паисий". Едновременно с прегледите на децата, организаторите на инициативата поддържаха активна комуникация с техните родители, даваха им информация по всяко време.

Резултати: Констатирани проблеми при 81 деца – 34% от изследваните 240, като при част от тях проблемите бяха комбинирани. Най-често срещаните сред тях са мускулен дисбаланс (80 деца), паднал свод (70), протракция (69), лордоза (68), кифоза (49) и сколиоза (41). Специфичното при тези състояния е съответно дисбаланс в позициите на крайниците, сведен или почти елиминиран свoд на стъпалото (плоскостъпие), изместване на главата встрани и напред, изгладена извивка в долната част на гърба, изкривяване на гръбначните прешлени и странично изкривяване на гръбнака. За всички тези случаи специалистите дадоха обратна връзка на родителите на всяко едно дете, както и необходимите насоки за лечение, ако това е необходимо. Някои деца бяха пратени на специализиран преглед, а лекарите са убедени, че лечението им ще доведе до желаният резултат.

 • Създаване на официален сайт на кампанията с програмирани възможности да индивидуално следене на резултатите - http://za-zdraveto.com
 • Създаване и поддържане на официална Facebook страница 
 • Създаване и поддържане на медийни партньорства 
 • Създаване на партньорства с други граждански организации: Фондация Wings for Life („Крила за живот"), Гражданската инициатива за безопасни детски площадки и Инициативата „Млади герои” на учебните центрове „Хелен Дорон”.
 • Организиране на пресконференция на 13 декември 2016 г. в 22-ро СУ „Георги С. Раковски" - ПОКАНА
 • Разпространение на информация до медиите преди и след всеки проведен преглед
 • Иницииране на разговори с родители и учители с докторите от Американска клиника за гръбначни заболявания. Целта е обсъждане на състоянието на децата, мерките за превенция и профилактика срещу гръбначните заболявания.
 • Подготвяне и поддържане на рубрика със съвети в сайта http://www.noviteroditeli.bg/
 • Включване на кампанията като част от партньорството на Американска клиника за гръбначни заболявания и детски футболен клуб РД Спорт:
 • Организиране на безплатни прегледи на децата от отборите на клуба, организиране на прес конференция за обявяване на партньорството
 • Провеждане на интервю с Емил Костадинов (популярен футболист и изп. директор на БФС)